Un ghid excelent pentru alegerea celei mai bune trambuline pentru grădina ta

Dacă vrei să-ți încurajezi copiii să-și petreacă timpul liber în mod activ în aer curat, o trambulină de grădină este o idee fantastică. Probabil că nu este nevoie să prezinţi trambulina nimănui, deoarece se bucură de un interes enorm în ultima vreme. Această invenție puternică, durabilă și elastică, de obicei de formă circulară, este excelentă pentru copii și adulți să se mențină în formă într-un mod distractiv.

Trambulina pentru copii - care sunt avantajele ei?

Ca orice mișcare, săritul pe trambulină îți va aduce multe beneficii pentru sănătate. Acestea sunt principalele argumente pentru care merită să obțineți o trambulină nu numai pentru copii, ci și pentru adulți:

  • atunci când sări pe o trambulină, nu îți stresezi genunchii și articulațiile șoldurilor - datorită suprafeței flexibile pe care aterizezi, greutatea corpului tău este redusă și nu există o asemenea povară ca și cum ai sări pe o suprafață tare de beton , de exemplu.
  • îți vei întări picioarele – săritul pe trambulină îți va întări mușchii picioarelor și îți va crește puterea în ei.
  • îți întinzi mușchii și eliberezi tensiunea din ei.
  • vei îmbunătăți coordonarea mișcărilor întregului corp – cu cât ai o coordonare mai bună, cu atât vei preveni căderile și rănile și vei îmbunătăți stabilitatea și echilibrul. Veți observa rezultatele după doar câteva săptămâni.
  • te vei distra la aer curat și îți vei îmbunătăți starea de spirit. Săritul îi distrează adesea pe copii mai mult decât alergatul.
  • te relaxezi după o zi grea și scapi de stres.
  • nu în ultimul rând, îţi poţi modela silueta şi să slăbeşti sărind regulat pe trambulină.
  • copiii își pot petrece timpul în alte moduri în afară de săritul pe trambulină - au propriul lor loc pentru a se relaxa, a se juca, a desena, a citi, a se ascunde, a se juca în casă și pur și simplu să facă orice le poate oferi imaginația copiilor. Doar să stai întins pe trambulină este altceva pentru ei, un fel de magnet căruia nu i se poate rezista.

Cum să alegi o trambulină

Știi ce trebuie să iei în considerare dacă vrei să cumperi o trambulină care să ți se potrivească cel mai bine și care să îndeplinească și criteriile de siguranță? Desigur, bugetul este esențial, dar prețul nu este singurul criteriu la care trebuie să te uiți. În special, ar trebui să vă concentrați asupra următorilor factori:

Tipul de trambulină

În primul rând, fiți clar dacă sunteți în căutarea unei trambuline de interior sau a unei versiuni potrivite pentru exterior.

Trambulinele de interior sunt în general de dimensiuni mai mici și au un diametru de aproximativ 90 de centimetri, astfel încât pot fi folosite în spații mai mici. Acestea sunt disponibile nu doar pentru a distra copiii, ci și pentru fitness și exerciții fizice pentru adulți. Sunt mai ușoare și ușor de transportat, iar unele tipuri de trambuline de fitness sunt dotate chiar și cu balustrade pentru a face mai eficiente exercițiile fizice pe ele. Așa este cazul unei trambuline de sărituri, de exemplu, pe care puteți face un antrenament decent. Suprafața de sărituri tinde să fie fixată fie cu arcuri metalice, fie cu un arc special din cauciuc, care este mai puțin zgomotos în comparație cu arcurile.

Trambulinele de exterior sunt concepute pentru a fi amplasate în aer liber, cel mai adesea în grădină. Ele pot fi plasate pe o zonă plană de gazon sau înfipte în pământ dacă intenționați să încercați elemente acrobatice pe trambulină. În acest caz, stabilitatea maximă posibilă va fi mai mult decât utilă. În comparație cu trambulinele de interior, cele de exterior sunt de obicei mai mari, mai grele și mai robuste și, dacă nu investiți într-un model rezistent, ar trebui să le puneți deoparte pentru iarnă și să le ridicați din nou la primăvară. Un tip special de trambuline în aer liber sunt așa-numitele trambuline în pământ, construite în pământ, astfel încât sunt mult mai discrete, dar și mai sigure.

Sursa: Unsplash.com

Dimensiunea și diametrul trambulinei

Există trambuline de diferite dimensiuni din care puteți alege. Este posibil să vă fie deosebit de util diametrul suprafeței de sărituri și înălțimea suprafeței de ricoșeu. Diametrul suprafeței de săritură este cel mai adesea între 90 și 500 de centimetri, iar înălțimea suprafeței de ricoșeu este de obicei în jur de 40-100 de centimetri. Aceste cifre sunt orientative nu numai din cauza posibilităților de spațiu, ci și a numărului de persoane din ce compoziție de vârstă își vor petrece timpul liber pe trambulină. Din motive de siguranță, ar trebui să alocați cel puțin 1 metru de spațiu liber în jurul trambulinei și să decideți dacă aveți nevoie de trepte pentru a intra pe trambulină sau dacă vă puteți descurca fără ele, în funcție de înălțimea suprafeței de ricoșeu.

Să ne uităm la dimensiunea trambulinei în funcție de cine o va folosi. Pentru cei mai mici copii de până la 3 ani, vor fi suficiente trambulinele cu un diametru de până la 200 de centimetri. Doar o singură persoană poate sări pe acestea în același timp. Copiii cu vârsta de trei ani și peste au nevoie, de obicei, de un diametru de cel puțin 200 până la 300 de centimetri, dar este tot o trambulină pentru o singură persoană. Un diametru de până la 300 de centimetri este ideal pentru o grădină mică, dar capacitatea de încărcare este de obicei deja decentă. Pentru grădinile mai mari sau pentru mai multe persoane, căutați trambuline cu un diametru de peste 300 de centimetri, iar dacă doriți ca adulții și copiii să poată sări pe trambulină și spațiul din grădina dvs. permite acest lucru, căutați o trambulină cu un diametru de 400 de centimetri sau mai mult. Cu toate acestea, o astfel de trambulină va avea nevoie de o suprafață de cel puțin 6 metri unde să o puteți amplasa.

Greutatea și capacitatea de încărcare a trambulinei

Dimensiunea trambulinei este strâns legată de capacitatea de greutate a acesteia. Ca regulă generală, cu cât trambulina este mai mare, cu atât mai mare este capacitatea sa de încărcare. Nu ar trebui să depășiți niciodată capacitatea maximă de încărcare specificată de producător, pentru a nu risca să rupeți arcurile, suprafața de sărituri și să vă răniți grav. Expunerea unei trambuline la sarcini excesive pe care nu este construită să le suporte îi diminuează, de asemenea, durabilitatea.

 

Trambulinele concepute în principal pentru copii au de obicei o capacitate de încărcare de aproximativ 80 de kilograme, dar cele mai mari pot suporta cu ușurință o sută de kilograme în plus. O capacitate de încărcare de peste 100 de kilograme este de obicei suficientă pentru o trambulină proiectată pentru o persoană și poate face față și copiilor mai mici care fac din trambulină un refugiu pentru relaxare și joacă. Nu uitați, totuși, că copiii cresc repede, astfel încât capacitatea maximă de încărcare care vă este suficientă astăzi s-ar putea să nu mai fie suficientă peste câțiva ani. Este întotdeauna mai bine să vă lăsați o marjă mai mare, astfel încât să nu fiți nevoit să înlocuiți un model mai mic cu unul mai mare și mai rezistent la sarcină după câțiva ani. Dimensiunea trambulinei, materialul utilizat și echipamentele suplimentare sunt, desigur, de asemenea, legate de greutatea sa totală . Dacă trambulina va fi amplasată în grădină pe tot parcursul anului și nu o veți muta, acest aspect nu este atât de important, dar dacă intenționați să pliați și să mutați trambulina frecvent, merită să alegeți un model cu o construcție ușoară, care va fi mult mai ușor de manevrat decât o trambulină care cântărește peste 70 de kilograme.

Construcția și stabilitatea sunt esențiale

Construcția unei trambuline, adică designul materialului acesteia, are un impact uriaș asupra calității și durabilității produsului. Este important să acordați atenție din ce sunt făcute cadrul trambulinei, arcurile și suprafața de sărituri. Construcția ar trebui să fie suficient de puternică și durabilă, așa că este ideal dacă este realizată din oțel. Există pe piață și structuri din aluminiu, dar acestea sunt mai sensibile la uzură și nu sunt la fel de rezistente. Cu toate acestea, au avantajul de a fi mai ușoare în greutate. O trambulină de grădină amplasată în aer liber necesită ca structura să aibă un finisaj adecvat, rezistent la intemperii. Acest lucru se obține fie prin zincare sau galvanizare, care protejează partea metalică a trambulinei de coroziune, fie printr-un strat special de vopsea pulbere neagră, care asigură, de asemenea, rezistența la rugină. În ceea ce privește stabilitatea, în special pentru trambulinele mai mari, este avantajos dacă acestea au picioare în formă de U, deoarece sunt mai stabile în comparație cu picioarele clasice drepte. O trambulină de grădină normală are de obicei între 3 și 6 astfel de picioare, cu cât acestea sunt mai puternice și mai mari, cu atât este mai bine din punct de vedere al siguranței și al stabilității.

Suprafața de săritură și arcurile

Suprafața de săritură a trambulinei trebuie să fie confecționată dintr-un material special, cu o suprafață netedă, astfel încât să nu provoace abraziuni. În același timp, trebuie să fie suficient de elastică și să aibă un efect de memorie, dar este importantă și rezistența la UV, mai ales pentru trambulinele de exterior. Suprafața de sărituri este cel mai adesea realizată din polipropilenă, care se caracterizează prin rezistența excelentă la umiditate, la ploaie și la lumina puternică a soarelui, dar și la stres. În funcție de dimensiunea cadrului, pe trambulină se află aproximativ 40 până la 100 sau mai multe arcuri. Cele mai bune trambuline au arcuri caracterizate de o durabilitate ridicată și de un efect de memorie, care asigură că elasticitatea și rezistența arcurilor nu scad în timp. În cazul trambulinelor amplasate în aer liber, este important să se asigure că arcurile sunt protejate împotriva coroziunii și a influențelor externe, astfel încât acestea să își poată îndeplini funcția în mod fiabil. În mod ideal, arcurile ar trebui să fie acoperite în partea superioară și laterală cu o husă proiectată în acest scop. Acest lucru protejează arcurile de deteriorare, dar și de rănire a săritorului.

În general, cu cât o trambulină are mai multe arcuri, cu atât este mai confortabilă pentru a sări pe ea și cu atât mai bune sunt proprietățile sale de săritură.

Sursa: Pixabay.com

Plasa de siguranță - de ce este importantă și ce tip să preferi?

Trambulinele pentru copii ar trebui să aibă o plasă de protecție pentru a preveni căderea trambulinei pe sol. Există două tipuri de plase din care puteți alege: o plasă de siguranță pentru exterior și una pentru interior. Acestea diferă prin zona în care sunt montate. Plasa de protecție exterioară este plasată în jurul cadrului trambulinei, astfel încât vă permite să folosiți întreaga suprafață a trambulinei pentru a vă juca, în timp ce plasa de protecție interioară este amplasată în fața arcurilor, astfel încât vă împiedică să rămâneți blocați între arcuri sau să vă loviți de cadrul trambulinei, dar reduce ușor zona de sărituri. Este deosebit de populară pentru copiii mai mici, deoarece reduce la minimum riscul ca mâinile sau picioarele să rămână blocate între arcuri.

Înălțimea plasei de siguranță depinde, de asemenea, de dimensiunea trambulinei. Dacă nu este menționată direct în descrierea producătorului, puteți calcula înălțimea plasei de siguranță prin simpla scădere a înălțimii zonei de sărituri din înălțimea totală a structurii trambulinei. O altă caracteristică importantă pe care trebuie să o aibă plasa de pe o trambulină pentru copii este protecția sub formă de fermoar sau catarame. Atunci când copilul intră pe trambulină, plasa se deschide, dar când copilul sare, această deschidere se închide. Plasa de protecție ar trebui să fie foarte rezistentă la rupere și ușor flexibilă pentru a-și face treaba în mod fiabil.

Sursa: Pixabay.com

Trambulina și problemele de siguranță

Ar trebui să aveți grijă de o siguranță maximă încă de la cumpărare și să preferați un model de calitate care nu numai că îndeplinește standardele minime de siguranță (care este standardul tehnic STN EN 1176), dar care beneficiază de certificate de siguranță, cum ar fi sigiliul de calitate german TUV SUD. De asemenea, verificați în mod regulat starea trambulinei, concentrându-vă în special asupra sudurilor și cusăturilor. Acestea ar trebui să fie lipsite de fisuri și deteriorări vizibile. Săriturile pe o trambulină sunt distractive, dar pentru a reduce la minimum riscul de rănire, trebuie să respectați anumite reguli și să amplasați trambulina într-un loc adecvat și sigur, cu suficient spațiu în jurul ei. Nu doar calitatea designului trambulinei, ci și locul în care o amplasați joacă un rol important în ceea ce privește siguranța. În mod ideal, trambulina ar trebui să fie plasată pe o suprafață moale și plană, adică pe iarbă. Ați putea fi tentat să o puneți pe beton sau pe o altă suprafață dură, dar aceasta nu este cea mai bună idee din punct de vedere al siguranței. În cazul unei căderi de pe trambulină, o suprafață dură nu ar face decât să crească riscul de rănire.

 

În ceea ce privește alegerea celui mai ideal loc pentru o trambulină de grădină, nu este recomandat ca aceasta să fie amplasată în lumina directă a soarelui, dar nici nu este indicat să o așezați sub crengi, pe un acoperiș jos sau pe un teren instabil și denivelat. Dacă decideți să plasați trambulina sub un acoperiș sau în interior, asigurați-vă că există suficient spațiu între tavan și capul săritorului, astfel încât să nu existe riscul de rănire. Este nevoie de cel puțin o jumătate de metru de spațiu între persoană și acoperiș sau tavan. Nu săriți pe o trambulină udă, deoarece este alunecoasă, și nici nu vă supraestimați abilitățile. Nu încercați să faceți salturi sau acrobații și respectați zona marcată din care trebuie să săriți și încercați să aterizați în același loc.

Accesorii pentru trambulină care merită să le aveți

Atunci când cumpărați o trambulină, asigurați-vă că știți ce este inclus, astfel încât să puteți comanda imediat accesoriile de care aveți nevoie, dacă este necesar. Una dintre cele mai practice caracteristici pe care le vei folosi cu siguranță la trambulina ta sunt treptele, care îți vor facilita urcarea și coborârea de pe trambulină. Mai ales dacă zona de sărituri este mai înaltă și dacă trambulina va fi folosită de copii mici, fără trepte le va fi greu să urce pe ea și există riscul de a cădea atunci când coboară fără trepte. Ancorele folosite pentru a fixa trambulina la sol sunt, de asemenea, un ajutor util. Acestea vor asigura o mai mare stabilitate chiar și în cazul unor vânturi puternice. La fel de utilă este și copertina pentru trambulină pentru protecția împotriva ploii și, bineînțeles, copertina pentru arc.

Puteți cumpăra o trambulină de calitate cu tot ce aveți nevoie pentru ea aici: https://www.lilly.ro/trambuline

Îngrijirea trambulinei

Vă puteți distra pe trambulina dumneavoastră din primăvară până toamna, dar iarna este indicat să o depozitați corespunzător, de exemplu într-o casă de grădină, într-un loc uscat, astfel încât articulațiile și arcurile să nu fie expuse la rugină inutilă, iar fluctuațiile de temperatură, zăpada și înghețul cu siguranță nu vor contribui la durabilitatea trambulinei. Dacă nu doriți să pliați structura, ar trebui cel puțin să demontați suprafața de sărituri, plasa și accesoriile pentru iarnă. Vă puteți păstra trambulina în stare bună cât mai mult timp posibil dacă îi verificați periodic starea și înlocuiți piesele uzate. Concentrați-vă în special asupra arcurilor și a pieselor metalice, care ar trebui lubrifiate cu vaselină cel puțin o dată pe an pentru a le proteja împotriva frecării excesive și a coroziunii. Întrucât trambulina este expusă la intemperii și la mediul exterior, nu puteți evita curățarea acesteia. Nu este nimic complicat, nu veți avea nevoie de nimic mai mult decât o cârpă moale din microfibră și apă călduță. Aveți grijă să nu folosiți detergenți agresivi și abrazivi pentru a nu deteriora suprafața trambulinei.